כלים לקידום אתרים, כל הטכנולוגיות וחידושי האוטומציה
הבעיה הגדולה של גוגל
טוב אז אפילו שלא הייתה לי כוונה להכנס לדיון בנושאים שאינם טכניים, פרקטיים או נייטראליים אני חש את החובה לגעת בנושא אחד מסויים, בגלל שהנושא עולה שוב ושוב לדיון. בעיקר בשנה האחרונה, ונראה שהוא מתובל במידה גדושה של דיס אינפורמציה מכוונת וחוסר הבנה בסיסי של איך הדברים עובדים.
הנושא הוא: הבעיה של גוגל - ובמילים אחרות, Link Spam.
החזון של מנוע החיפוש גוגל הוא להביא אל הגולש את התוצאות הרלוונטיות ביותר, בזמן הקצר ביותר, כידוע לכולנו – כדי לעשות זאת, גוגל יצרו מעין אלגוריתם מתמטי מתוחכם שמחליט לפי מאות פרמטרים מה איכות הדפים ואת התאמתם למה שחיפש הגולש, וכך הוא מסדר מסדר את תוצאות החיפוש בסדר יורד… מהרלוונטי ביותר אל הלא רלוונטי ביותר (לפי השקפתו). על הבעיות ואיכות התוצאות ניתן לדון עוד רבות, אך לא לשם כך התכנסנו.
מתוך כל הפרמטרים האלה, שבחלקם הגדול הם בגדר תעלומה, ישנם פרמטרים שגלויים, ברורים וגם לא עומדים להשתנות בזמן הקרוב מכוון שהם למעשה אבני היסוד של האינטרנט – גם היום וגם בימים שלפני מנועי החיפוש: הקישורים.
בפשטות הגדולה ביותר, האלגוריתם של גוגל מבוסס על ההנחה שאתר המקשר לאתר אחר הוא למעשה הצבעת אמון עבור האתר המקושר, ועל ידי הקישור הוא למעשה מעביר אל האתר שבריר מכוחו שלו (זליגת PR), לקישורים שונים מעבירים כמות אמון שונה (הכוונה היא לא להתבלבל עם דברים כמו Trustrank ו-Page Authority , Pagerank וכו' לא זאת הנקודה).
ההנחות היום אומרות וכנראה בצדק שקישורים מתכנים בעלי רלוונטיות גדולה יותר הם קישורים מועילים יותר מאשר קישורים אשר אין שום קשר תוכני בין האתרים המקושרים ביניהם, כמו כן – קישורים מאתרים חזקים יותר מועילים יותר מאשר קישורים מאתרים חלשים יותר כאשר ההגדרה של חזקים יכולה להיות שני הדברים הבאים:
1. מדורגים יותר במנוע החיפוש במילים הרלוונטיות לאתר
2. בעלי קישורים נכנסים רבים יותר (וקישורים יוצאים מועטים יותר – אם כי העברת הכוח בין הקישורים היוצאים אינה סימטרית ויכול להיות שקישור מסויים יעביר יותר כוח מאשר קישור אחר – כנראה שוב תחת אותו הקשר של תוכן).
אך ההבנה היסודית נשארת זהה: כל קישור באשר הוא, הוא בעל ערך כלשהו, ישנו קישור אחד עם ערך שימדד כ 0.01 וישנו קישור שימדד עם ערך של 100. וכמובן כל קישור, ככל שערכו יהיה גדול יותר – כך יתרום עוד להתקדמותו של האתר אליו הוא מקשר בתוצאות החיפוש, בדרך כלל למעט יוצאים מה הכלל – ההתקדמות תהיה באותה מילות החיפוש בה הוא מקשר אל האתר (ה"אנקור טקסט" שלו).
אז לאיזה סוג של קישורים בעצם אין ערך בכלל? קישורים באתרים המופעל עליהם "פילטר" של גוגל, כלומר אתרים שגוגל החליט שהם אתרים חסרי ערך לחלוטין למשתמש, וכל מה שיש בהם הוא ספאם אחד גדול, ולכן – מכוון שאין בקיומם שום ערך מוסף , הם אינם יכולים להעביר גם שום ערך מוסף לאחרים, דהיינו -PR או כוח או Link Juice או איך שתרצו להגדיר זאת בצורה המתאימה לכם ביותר. אתרים כאלו בטוח לא תמצאו בראש תוצאות החיפוש, ובהרבה מקרים לא תמצאו אותם בתוצאות החיפוש בכלל.
דוגמא של ספאם מוכח (התאמצתי מאוד שלא להביא דוגמאות מאתרים ישראליים):
ועכשיו נגיע לעניין, הגולשים וגם גוגל יטענו תמיד, בעיקר לאור הדברים שנצפו בשנת 2010 שאחת הבעיות של גוגל הוא הספאם ברשת – והעובדה שהוא מצליח להשפיע, וכמו שכולנו יודעים, הוא משפיע יפה מאוד אם משתמשים בו נכון. ולכן הטענה הנפוצה היא שגוגל צריכים לעבוד על פתרון לבעית הספאם ולעובדה שהוא מצליח להשפיע בצורה כה דרסטית על תוצאות החיפוש האורגניות, כלומר הפתרון הפשוט לבעיה הפשוטה (להבנה, לא לטיפול).
אך הנחה זו היא בטעות יסודה, אם רוצים להבין את הבעיה, צריך לרדת לשורשה – והדבר הראשון שיש להבין על מנת לרדת לעומק העניין הוא שספאם הוא סימפטום, הוא לא הבעיה עצמה.
הבעיה עצמה היא עצם העובדה שגוגל הוא מנוע חיפוש שאבני היסוד שלו הן קישורים – ועליהם הוא מבוסס, כל עוד יש לקישורים ערך כלשהו , ולו גם הקטן ביותר – לקידום במנוע החיפוש, "בעיית הספאם" תשאר קיימת ולא תפתר לעולם, וגם תמיד תהיה אפקטיבית.
שאלתם איך זה יכול להיות?
ננסה לענות כך, מאיזה סוגי אתרים בנויה רשת האינטרנט? (העתקתי את הרשימה מהפוסט שלי על ה-SEnuke)
חלק 1: (Web 1.0)
אתרים פרטיים – הכוללים בתוכם אתרי תדמית, אתרי מסחר אלקטרוני פרטיים, אתרים המציעים שירותים וכו'.
חלק 2: (Web2.0)
פורומים.
Directories
פלטפורמות בלוגים (WordPress.com)
אתרי תוכן\מיניסטיים כדוגמת Hubpages , Squidoo.
אתרי Social Bookmarking כדוגמת – Digg , Folked , Mixx , Mister Wong , Jumptags וכו'… (או כל אתר מבוסס מערכת Pligg , PhpDugg ודומיהם…)
אתרי מאמרים – EzineArticles ומקביליו
רשתות חברתיות כמו פייסבוק, ואתרי מיקרו בלוגינג כדוגמת טוויטר.
ספריות Rss
אתרים מבוססי MediaWiki (המערכת עליה מופעלת ויקיפדיה)
אתרי וידאו כמו Youtube , Megavideo וכדומה…
גלריות כמו Flickr
אך אליה וקוץ – בשונה לגמרי מאתרים פרטיים בהם כל התוכן מיוצר על ידי בעל האתר, ובאופן מובן למדי גם הקישורים היוצאים ממנו מופנים למקומות אליהם מעוניין בעל האתר (או שוכנע להיות מעוניין על ידי מחליף קישורים מיומן…), אתרי ה-Web2, נתונים למניפולציות בלתי פוסקות של מקדמי אתרים או משתמשים למיניהם המנצלים את העובדה שמארג קישורים מעניין הוא הדרך המוצלחת להתקדמות בגוגל.
כיום, כנגד כל אחת ואחת – בלי יוצאת מן הכלל מהפלטפורמות בהן התוכן מיוצר על ידי משתמשים (וגם כמה כאלו שלא) יש עשרות ומאות של תוכנות אוטומציה מתוחכמות (היה צריך להגיד… בשביל זה אנחנו פה) שיודעות להפיץ, עשרות ומאות אלפי קישורים בלחיצות כפתור ספורות ובמיומנות בינונית (מישהו אמר קפצ'ות?…)
אז נטענת הטענה: אבל גוגל יודע לזהות קישורים כאלו, וגם יודע להוריד את ערכם…
נכון, גוגל יודע טוב מאוד לעשות Devalue לסוגים של קישורים, וניתן לראות זאת במהלך השנים שעברו – פעם אנשים היו רוצים קישורים מאינדקסים, לאחר מכן חוות הקישורים היו עובדות מצויין, חתימות בפורומים, תגובות בבלוגים, אתרי סימניות, אתרי מאמרים (נכון, זה לא שווה הרבה היום), פרופילים בפורומים (מישהו אמר משהו על Devalue שהיה לפני שבוע?).
רוב סוגי הקישורים האלו הם נחלת העבר ככל שזה נוגע למתודת קידום יחידה וידנית – אך השורה התחתונה היא שגוגל הפחית את ערכם , לא איפס את ערכם ובעידן האוטומציה בו ניתן בלחיצת כפתור אחת להשיג כמות של 10,000 קישורים, לא משנה מאיזה פלטפורמה, אז גם אותו קישור ששווה 0.01 כקישור יחיד יהיה שווה פתאום 100 ! – ממש אותו הבדל של איכות לעומת כמות, ושלא למרבה הפלא, את הכמות קל יותר להשיג מאשר את האיכות.
אז מדוע בעצם גוגל לא מבטל לחלוטין את ערכם של הקישורים מהמקומות המועדים לספאם?
פשוט מאוד: הוא לא יכול. אין לגוגל אפשרות לאפס לחלוטין את ערכם של קישורים הנמצאים על פלטפורמות המהוות חלק נכבד מהמפה האינטרנטית – ולעשות את זה רק מהסיבה שהם יוצאים מפלטפורמות מסוימות, מבלי לשבש את איכות תוצאות החיפוש של עצמו אל בלי הכר, אל לנו לשכוח שהספאם הוא לא כל כולו של האינטרנט, ואותן הפלטפורמות מבוססות המשתמשים עצמן מהוות גם מקור לכמות קישורים לגיטימיים אדירה.
ולמעשה מה שמתחולל בעולמו של מאט קאטס כשאינו מטפס על הקלימנג'רו הוא מעין מרדף של חתול ועכבר של הגדלת כמויות קישורים —> הוספת פלטפורמות להוצאת קישורים —-> הוספת תוכנות אוטומציה של קישורים , והתגובה של גוגל —-> הפחתה של ערך קישורים —> שדרוג פילטרים המטפלים בהקשרים התוכניים של הקישורים ובגוון פרופיל הקישורים של אתרים וחוזר חלילה.
התגובה הראשונה שאני מקבל בד"כ היא: "בקרוב גוגל יתנו יותר משקל לתנועה או לתגובות גולשים בדומה יותר לרשתות החברתיות."
אז זהו שלא, כנראה לא בזמן הקרוב – בשני תחומים אלו הבעייתיות גדולה הרבה יותר מאשר בנושאי הקישורים אפילו , ומבלי להכנס לטכניקות והסברים מיותרים, די לחכימא ברמיזא:
לסיכום, נראה שמרוץ החתול והעכבר של גוגל אחר הספאם לא הולך להסתיים בקרוב, ועם כל עדכון באלגוריתם נראה גם עדכונים לתוכנות שעוקפות זאת, וכל יום וכל שנה שני הצדדים רק הופכים למתוחכמים יותר, בקיצור, משעמם לא יהיה פה, גם השנה!
אשמח לקבל תגובות, הערות תוספות ועוד – כאן בפוסט או במייל, אם יש לכם משהו להגיד, אל תהססו!
אולי יעניינו אתכם גם:
שתפו אותנו בפייסבוק גוגל ובטוויטר!
הדפס פוסט | פוסט זה נכתב על ידי טל פריהר ב 14 בפברואר 2011 בשעה 8:00, ונמצא בקטגוריה קידום אתרים. עקוב אחר התגובות לפוסט בעזרת RSS 2.0. אתה יכול להשאיר תגובה או טראקבק מהאתר שלך. |
בערך לפני 8 שנים
בעיה בעיה, גוגל מבין, אבל יודע שחלק גדול מהפעילות ברשת עובר לווב2.0 וכאן כל ה***, אין מה לעשות הקישורים האלה ימשיכו להיות שווים וככל שהתעשייה הזו מגלגלת כסף, המוחות משני הצדדים ימשיכו לגלגל כסף...
אולי הפתרון שלגוגל הוא כמו שעשו פעם יאהוו (אולי עדיין עושים), איזה אינדקס אתרי פרמיום בתשלום או איזה פילטר ידני עם 100 מיליון סינים שעוברים עליו ידנית ומדרגים ידנית...
בערך לפני 8 שנים
יש אינדקס אתרי פרמיום - זה נקרא אדוורדס
לגבי הסינים, הם לא רבו עם גוגל לא מזמן? :)
בערך לפני 8 שנים
אולי זה הפתרון http://goo.gl/N5IFw
אבל גם את צריך לעשות באופן שימנע מניפולציות
בערך לפני 7 שנים
המניפולציה על התוסף כרום הזה כל כך פשוטה שאפילו אין טעם להכנס לזה... רשימה של שרתי פרוקסי אחד פשוטה ותוכנה שיודעת לעשות Multithreading פשוט יעשו את העבודה פרפקט. :)
אני מוכן להתחייב שתוך כמה ימים משחרור התוסף הזה כבר תוכל למצוא לו האקים למיניהם :)
בערך לפני 6 שנים
מעניין לדעת -קצת יותר משנה אחרי ואחרי הפנדה ועדכוניה
השונים איפה דברים עומדים עכשיו בהקשר של הפוסט הזה?
בערך לפני 6 שנים
שאלה מצויינת יניב!!!
התשובה היא כזאת: בדיוק כמו שרשום פה, הבעיה היא בדיוק אותה בעיה - כל עוד קישורים הם פרמטר , אותן מניפולציות קיימות,
אמנם מה שמשתנה הוא סוג הקישור, כמות, הוריאציה של המנפולציה נהיית יותר ויותר חכמה, אבל העיקרון נשאר זהה -
קישורים + אנקורים עדיין הם הגורמים המשפיעים ביותר על הדירוג ועדיין ניתן לזייף אותם בסיטונאות.
היום היחיד בו נראה שינוי אמיתי הוא היום בו גוגל יכריזו שקישורים אינם פרמטר יותר (אז כמובן יהיו דברים אחרים אבל זה העיקרון)...
בערך לפני 6 שנים
יפה!
בערך לפני 6 שנים
תודה יורה